FAR:Hjelp

Fra FAR forteller
Gå til: navigasjon, søk

Hei, trenger du hjelp fra FAR? Legg inn spørsmålet ditt her, så svarer jeg så raskt jeg kan.

Hvorfor, FAR?

Sett deg ned i godstolen og les En gammeldags juleaften, og se om ikke nakkehårene reise seg aldri så lite når madam Skau forteller om de døde som holder messe i kirken... Folkeventyrene er så mye mer enn De tre bukkene Bruse som skulle gå til seters og gjøre seg fete eller Pannekaken, som er artige for de minste.

Hva er Creative Commons, FAR?

Åndsverk beskyttes av Lov om opphavsrett, og innebærer en eksklusiv bruksrett for rettighetshaver inntil 75 år etter opphavspersonens død. Creative Commons er en stiftelse som tilbyr fleksible beskyttelser og friheter for forfattere og artister. Det er en videreutvikling av "alle rettigheter er forbeholdt" i tradisjonell copyright til en frivillig "noen rettigheter er forbeholdt" copyright.

Speex-filene fra FAR er utgitt under følgende lisens:

Fil:Somerights20.png This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 License.


Hvorfor Speex, FAR?

En fem minutters innspilling i CD-kvalitet uten komprimering utgjør rundt 100 Mb. Musikk spenner ofte over et stort frekvensrom, og for dette anbefales Free Lossless Audio Codec - FLAC og OGG. Tale befinner seg i et begrenset frekvensrom og en spesialtilpasset codec som Speex gir mye bedre komprimering. Innspillingen på 100 Mb blir på rundt 1 Mb uten særlig tap i lydgjengivelse.

Speex-codecen er i tillegg fri programvare uten patentbegrensninger eller royalty-bindinger. For deg som bruker betyr det at programvaren alltid kan vedlikeholdes, og for utviklere betyr det at de med lave kostnader kan ta i bruk en avansert lydcodec som allerede har fått stor utbredelse i IP-telefoni-løsninger. Det jobbes med å få Speex til å bli en åpen standard.

Hva betyr codec, FAR?

CODEC er en sammentrekning av COder og DECoder. Ordet beskriver to basisfunksjoner ved digital kommunikasjon. Et analogt signal (A) kodes (omformes) til et digitalt motstykke (D) i en analog-til-digital omformer, f.eks. tale fra mikrofonen koplet til lydkortet i datamaskinen din. For å få talen ut av PC'en igjen må det digitale motstykket dekodes gjennom den digital-til-analog omformeren til et analogt signal du kan høre fra høytaleren din.


Hva betyr komprimering, FAR?

Å lagre noe på mindre plass enn den opprinnelige formen tok. I Wikipedia kan du lese mer om datakomprimering. Denne lenken går til en engelske Wikipedia. Du kan bidra til en oversettelse i den norske Wikipedia.

Hva er SVG, FAR?

Scalable Vector Graphics, forkortes til SVG, er et åpent todimensjonalt tegneformat definert av The World Wide Web Consortium. Vektortegninger kan blant annet gjengis i en hvilken som helst størrelse uten tap av kvalitet, og de kan skriptes slik at interaktive løsninger er mulig. Alle illustrasjoner her hos FAR må være i SVG-format, slik at besøkende kan lære ved å lese SVG-filen i en teksteditor eller tegneprogram. Illustrasjonene må være lisensiert med Creative Commons Share-alike, slik at andre kan videreutvikle og distribuere under samme bruksbetingelser. Til punktgrafikk (bitmap) brukes PNG, se eget punkt.

Hva er PNG, FAR?

Portable Network Graphics, forkortes til PNG, er et utvidbart filformat for tapsfri, platformuavhengig, høykomprimert lagring av punktgrafikk definert av The World Wide Web Consortium. PNG ble laget som en patentfri erstatning for GIF og kan også erstatte mange vanlige anvendelsesområder for TIFF. GIF er ikke lenger patentert, men PNG har flere triks i ermet enn GIF uansett. Indekserte farger, gråtoner og fotografiske bilder er støttet, pluss en ekstra alfakannal for gjennomsiktighet. Fargedybden spenner fra 1 til 16 bit per komponent (som gir 48-bit bilder for RGB eller 64-bit for RGBA). All punktgrafikk her hos FAR må være i PNG-format, slik at besøkende kan bruke fri programvare som GIMP til å redigere. Punktgrafikk må være lisensiert med Creative Commons Share-alike, slik at andre kan videreutvikle og distribuere under samme bruksbetingelser.

Hva er bit, FAR?

Bit er en lagringsenhet som brukes av datamaskiner. Når vi til vanlig skriver et tall som 1234, forstår vi hva hvert siffer betyr utfra plassen de har i tallet - 1000 + 200 + 30 + 4. Plassen angir hvor mange 1000-ere, 100-er, 10-ere og 1-ere vi har. Vi kan velge mellom 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 og 9 i hver posisjon.

Datamaskinen kan bare velge mellom 0 eller 1 i hver posisjon, og hver posisjon er dobbelt så stor som den forrige, så ved å sjekke om posisjonen er påskrudd - inneholder 1 - så kan datamaskinen legge sammen påskrudde posisjoner og få et tall. Du kan si datamaskinen har 1-ere, 2-ere, 4-ere, 8-ere, 16-ere og så videre. Her er fire bit - 1 0 0 1 - som leses bakfra og betyr at enere er påskrudd, toere er avskrudd, firere er avskrudd, mens åttere er påskrudd. Til sammen - 9. Sammen med andre instruksjoner datamaskinen holder rede på i den gitte sammenhengen kan 9 angi at en bestemt kommando skal kjøres - f.eks. et spill.

Du kan bruke bit selv, akkkurat som baseballspillere gjør med sine håndsignaler. Lag en knyttneve, ingen fingre ut - det betyr 0. Strekk ut tommelen, det betyr 1. Lag knyttneve igjen, strekk ut bare pekefingeren, det betyr 2. Lag knyttneve igjen, strekk ut tommelen og pekefingeren og få 3, fordi en ener og en toer blir tre. Lag knyttneve igjen, strekk ut langefingeren - og i denne sammenheng betyr det 4. Ved å strekke ut pekefingeren også får du 6, mens hvis du velger tommelen får du 5. Er du med? Tommel (1), pekefinger (2) og langefinger (4) blir 7. Med tre fingere kan du altså gi åtte forskjellige tegn - 0 til 7, og hvis du holder hemmelig hva hvert tall betyr kan du og vennene dine kommunisere kryptert uten å bruke mobiltelefon i timen helt gratis.

Hva er Theora, FAR?

Theora er en åpen video codec som utvikles av Xiph.org Foundation som en del av Ogg-prosjektet deres. Ogg-prosjekt forsøker å integrere On2 sin VP3 video codec, Ogg Vorbis lyd codec og Ogg multimedia beholderformater til en multimedia løsning som kan konkurrere med MPEG-4 formatet. Bruk Theora fordi det er fritt og gratis, trenger du flere grunner?