FAR forteller

Fra FAR forteller
Gå til: navigasjon, søk

I 1999 startet min samboer og jeg Fully Animated Ray tracing DA fra vår leilighet i Jørgen Moes gate i Bergen. Vi holdt kurs for offentlige og private virksomheter om bruk av Internet på kontoret, og programmerte også flere nettsteder. Vi utviklet oss takket være fri programvare og åpne Internet standarder.

I 2005 tok vi steget tilbake, langt tilbake, og møtte biskop og eventyrsamler Jørgen Moe igjen. Denne gangen for å gi noe tilbake til Internet før lås og slå blir påbudt på fri litteratur.

Alle åndsverk der opphavspersonen døde i 1935 er frie verk i 2005. Mengden frie åndsverk øker år for år, og i 2075 vil verk av opphavspersoner som dør i 2005 også være fri. Nå dytter multinasjonale underholdnings- og programvareselskaper utestengelsesteknologi inn i sine produkter, såkalt DRM - Digital Rights Management. Du har antakelig installert dette allerede.
Til Soria Moria
Hvis du ikke er påpasselig, vil dine verk være i udokumenterte, uleselige formater med lås og slå. Verre er at du i vanvare kan bruke det på digitale verk som ikke er beskyttet av Lov om opphavsrett i det hele tatt. Si nei til Digital Rights Management!
FAR bidrar til at norske folkeeventyr lever videre i frie digitale formater, både som tekst og lydbok. Tekstene har vi hentet fra det utrolige arbeidet som er gjort av Prosjekt Runeberg, mens lydbøkene har vi spilt inn selv i FLAC- og Speex-format. FLAC-versjonene kan kjøpes i landhandelen, mens Speex-versjonene er helt gratis. Begge formater inneholder hele eventyret, og begge er lisensiert under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.
VideoLANs VLC er en fri mediespiller med blant annet Speex-støtte. Dra-og-slipp en lydbok fra FAR til VLC sin spilleliste, så kan du spille av når du vil. De som bruker Windows Media Player 10 må laste ned Speex-filter. De som bruker Apple QuickTime Player eller iTunes må laste ned følgende Xiph.org QuickTime komponent.
Kos deg med en fri og hyggelig eventyrstund!